Spanyol konyha
Werewolfchief 2006.04.05. 10:47
Inkább a belső tartalom mint a külső megjelenés számít az ételeikbe, ez itt egy Paella
A Spanyol konyha sokban hasonlít a Magyarra, mert kedvenceik a sűrű levesek, az erős fűszerek, bőséges húsok. A legszívesebben marhát, birkát és kecskét fogyasztanak, de náluk fontos szerepet játszanak a tenger gyümölcsei is.
A mediterrán vidéken megtermő gyümölcsöket is szíesen felhasználják így a: Fügét, datolyát és az olivabogyót is. Gyakori fűszereik: koriander, ánizs, bors, szegfűszeg, kömény, paprika, kukorica.
A spanyolok későn reggeliznek így későn ebédelnek is, a vacsorát 9-10 óakkor kezdik el. Salátájuk önálló fogás, bőven megrakva zöldséggel, gyümölcsel, hallal, rákkal, hússal. Kiadós nemzeti ételük a paella (a képen) A mandulás sütemények a kedvencei a spanyoloknak. Jellegzetes italuk a: Sangria: Bor, konyak, pezsgő és gyümölcsből készül.
A Paella receptje:
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 35 dkg rizs, 15 dkg zöldborsó, 3 evőkanál oliva olaj, 4 gerezd fokhagyma, 3 fej vörös hagyma, 2 színes zöldpaprika 7 dl tyúkhús leves, 3 éretteb paradicsom, 15 dkg sonka, 15 dkg sovány sertéshús, 20 dkg fött apró rák, 1 tucat fött kagyló, 1 tucat fött király rák, 2 kávéskanál piros paprika, 1 mokkáskanál pirított sáfrány, kakukk fű, só, fekete bors, 1 teáskanál oregánó, 1 evőkanál aprított petrezsejem levél.
Elkészítés:
Egy nagy lapos serpenyőben meleg olajban megpirítjuk a feldarabolt csirkét, sertéshúst és a sonkát. Adjuk hozzá az aprítoptt fokhagymát, vöröshagymát, felszeletelt paprikát, hámozott feldarabolt paradicsomot.
Amikor a hagyma megfonnyadt, adjuk hozzá a levest és egy pohárnyi vizet, borsot, sót, rizst, piros paprikát oregánót és a kakukk füvet.
Fedjük le és közepes tűzön fözzük 35 percig, amíg a husok megpuhulnak. Ezután adjuk hozzá a sáfrányt ( ettől lesz szép sárga színe) zöldborsót, a rákokat. Fedjük le és főzzük még 15 percig. A végén tegyük a tetejére a kagylót és petrezsejemmel szórjuk meg. Főzés közben folyamatosan figyeljük, hogy nehogy túl gyorsan elfője a levét, ha kell pótoljuk egy kis húslevessel.
Jó étvágyat, ha van türelmetek végig csinálni ezt a hatalmas munkát, vagy menjetek el egy Spanyol étterembe és kérjétek, nagyon finom!
|