Spanyol konyha
Werewolfchief 2006.04.05. 10:47
Inkbb a bels tartalom mint a kls megjelens szmt az teleikbe, ez itt egy Paella
A Spanyol konyha sokban hasonlt a Magyarra, mert kedvenceik a sr levesek, az ers fszerek, bsges hsok. A legszvesebben marht, birkt s kecskt fogyasztanak, de nluk fontos szerepet jtszanak a tenger gymlcsei is.
A mediterrn vidken megterm gymlcsket is szesen felhasznljk gy a: Fgt, datolyt s az olivabogyt is. Gyakori fszereik: koriander, nizs, bors, szegfszeg, kmny, paprika, kukorica.
A spanyolok ksn reggeliznek gy ksn ebdelnek is, a vacsort 9-10 akkor kezdik el. Saltjuk nll fogs, bven megrakva zldsggel, gymlcsel, hallal, rkkal, hssal. Kiads nemzeti telk a paella (a kpen) A manduls stemnyek a kedvencei a spanyoloknak. Jellegzetes italuk a: Sangria: Bor, konyak, pezsg s gymlcsbl kszl.
A Paella receptje:
Hozzvalk: 1 kg-os csirke, 35 dkg rizs, 15 dkg zldbors, 3 evkanl oliva olaj, 4 gerezd fokhagyma, 3 fej vrs hagyma, 2 sznes zldpaprika 7 dl tykhs leves, 3 retteb paradicsom, 15 dkg sonka, 15 dkg sovny sertshs, 20 dkg ftt apr rk, 1 tucat ftt kagyl, 1 tucat ftt kirly rk, 2 kvskanl piros paprika, 1 mokkskanl pirtott sfrny, kakukk f, s, fekete bors, 1 teskanl oregn, 1 evkanl aprtott petrezsejem levl.
Elkszts:
Egy nagy lapos serpenyben meleg olajban megpirtjuk a feldarabolt csirkt, sertshst s a sonkt. Adjuk hozz az aprtoptt fokhagymt, vrshagymt, felszeletelt paprikt, hmozott feldarabolt paradicsomot.
Amikor a hagyma megfonnyadt, adjuk hozz a levest s egy pohrnyi vizet, borsot, st, rizst, piros paprikt oregnt s a kakukk fvet.
Fedjk le s kzepes tzn fzzk 35 percig, amg a husok megpuhulnak. Ezutn adjuk hozz a sfrnyt ( ettl lesz szp srga szne) zldborst, a rkokat. Fedjk le s fzzk mg 15 percig. A vgn tegyk a tetejre a kagylt s petrezsejemmel szrjuk meg. Fzs kzben folyamatosan figyeljk, hogy nehogy tl gyorsan elfje a levt, ha kell ptoljuk egy kis hslevessel.
J tvgyat, ha van trelmetek vgig csinlni ezt a hatalmas munkt, vagy menjetek el egy Spanyol tterembe s krjtek, nagyon finom!
|